Breadcrumbs


Facebook profil


Facebook Image


O trbušnom plesu

 

Trbušni ili orijentalni ples se duboko ukorijenio u bliskoistočnu tj. srednjeistočnu kulturu. Arapi ga nazivaju raqs sharki (ples istoka) ili raqs baladi (narodni ples), a na turskom se zove oryantal dansı (što također znači "ples istoka"), pronaći ćete ga i pod nazivom ples srednjeg istoka, ples božice i naravno, trbušni ples. Iako trbušni ples nije najpravilniji naziv, najčešće se koristi zbog prijevoda američkog izraza za taj ples - belly dance. Pravilan naziv je orijentalni ples, jer koristimo sve dijelove tijela, a ne samo trbuh kao što naziv "trbušni ples" sugerira. Da bi uopće mogli govoriti o pojmu trbušnog ili orijentalnog plesa, odakle on potječe i koliko se ukorijenio u arapsku kulturu, trebamo znati koje zemlje spadaju pod Srednji i Daleki Istok. Započeti ćemo sa Srednjim Istokom jer je najuže povezan sa trbušnim plesom. Obuhvaća zemlje Sjeverne Afrike i Jugozapadne Azije, točnije: Egipat, Izrael, Jordan, Saudijsku Arabiju, Jemen, Oman, Katar, Bahrein, Kuvajt, Ujedinjene Arapske Emirate, Iran (Perziju), Irak, Siriju, Libanon, Zapadnu obalu i Pojas Gaze, Tursku i Cipar. U novije vrijeme ubrajaju se i zemlje Sjeverne Afrike kao što su: Maroko, Alžir, Tunis i Libija te Somalija i Sudan u Africi, Afganistan i Pakistan u južnoj Aziji te Bugarska u jugoistočnoj Europi. Iako se Grčka ne svrstava u zemlje Srednjeg Istoka, trbušni ples je odavno sastavni dio svakodnevnog života Grkinja.

 

Slika s Wikipedie - Bliski Istok (tradicionalni Srednji istok) i Srednji Istok (Veliki Srednji istok prema G8.) Bliski Istok i Srednji Istok

 

Nemojte da vas pojam Bliski istok zbuni, njega češće koriste arheolozi i povjesničari, a odnosi se na područje Levanta (Izrael, Palestina, Jordan, Sirija i Libanon), Male Azije (Turska), Mezopotamije (Irak i istočna Sirija) i iransku visoravan (Iran, Afganistan i zapadni Pakistan). Povjesničari, za razliku od novinara i većine Europljana, izbjegavaju pojam Srednji Istok jer ga smatraju neodređenim.
Iako trbušni ples korijene vuče iz Sjeverne Indije (pogrešna je pretpostavka da je nastao u Egiptu), u Srednjeistočnim zemljama se najviše zadržao, prerastao u mnogobrojne folklorne stilove te procvao u Raqs Sharki formu koju danas imamo prilike vidjeti.

 

Zdravlje i trbušni plesZdravlje i trbušni ples

Trbušni ples je prilagođen ženskoj muskulaturi i ne postoji žena koja ga ne može izvesti, a pogodan je za osobe svih godina i tjelesne građe. Jača duh i tijelo jer plešući povećavamo gipkost tijela, podižemo razinu samopouzdanja čime se i osjećamo bolje i ženstvenije. Ples osigurava dobru kardiovaskularnu vježbu i pomaže ojačati mišiće leđa i nogu tj. pomaže kod bolova kralježnice, kukova i koljena, ali i kod menstrualnih bolova te bolova pri porođaju.


Utjecaj trbušnog plesa na mene

Nakon nekog vremena treniranja trbušnog plesa primjetila sam pozitivne učinke na moje fizičko, ali i mentalno zdravlje (opuštajuće i anti-stress djelovanje). Imala sam jake bolove u leđima i desnom koljenu zbog iskrivljene kralježnice, nakon nekog vremena bolovi su prestali. Snimanje kralježnice je potvrdilo moja očekivanja, kralježnica se ispravila. Zahvaljujući trbušnom plesu, hodam uspravno, a i pozitivno je djelovao na moje samopouzdanje. Upoznavam mnogo dragih ljudi, plesačica i instruktorica, putujem i istražujem druge kulture i običaje. Ples me zaista ispunjava i preporučila bih vam da pokušate.

 

Trbušni ples i zdravlje Ines Miočić

 

Prije nego započnete plesati ovaj uistinu prekrasan ples, posavjetujte se sa svojim liječnikom i instruktoricom plesa.


Designed by Pas designs Copyright © 2011 Ines Miočić - All Rights Reserved